Enorm beeld Heilige Kolbe door Constant Grooten

Betaal de eerste termijn direct via iDEAL. De tweede en derde termijn betaal je binnen 30 en 60 dagen. Zonder rente, zonder BKR-registratie! Klik voor meer informatie. Je moet minimaal 18+ zijn om deze dienst te gebruiken. Als je op tijd betaalt, voorkom je extra kosten en zorg je dat je in de toekomst nogmaals gebruik kunt maken van de diensten van in3.

599,00

1 op voorraad

Categorieën: , Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Beschrijving

Enorm beeld Heilige Kolbe door Constant Grooten vervaardigd in 1986 en gerestaureerd (door de maker) in 1998. Het beeld van 100 cm is een lust voor het oog. Het is gemaakt van pâte, een soort harde gips en is volledig beschilderd. Afgebeeld is de beroemde Heilige Maximiliaan Marie Kolbe. Naast hem is een stad afgebeeld waarop hij leunt met zijn linkerhand. Dit zal verband houden met de stad  Niepokalanow in Polen die hij heeft gesticht. De rechterhand heeft hij op zijn hart gedrukt. De mand met vissen die erbij is afgebeeld staat symbool voor leven en dood. Kolbe was een Poolse Franciscaner monnik die in 1941 omgebracht werd in Auschwitz. Hij was een fervent nazi tegenstander en spoorde zijn medebroeders aan te volharden in het verspreiden van anti-naziboodschappen via de eigen radio en drukpersen. Enkele dagen na de bezetting van Niepakalów in september 1939 werden hiervoor meer dan dertig Franciscanen gearresteerd, waaronder ook Kolbe. Na drie maanden kwam Kolbe vooralsnog vrij. Hij hervatte zijn werkzaamheden en viel de nazi’s door zijn radio-uitzendingen en kranten hevig aan. Deze werden dan ook verboden. Ondertussen gaf hij in de “Stad van de Onbevlekte” ook onderdak aan vervolgden. Zo ving hij vele duizenden burgers uit Binnen-Polen op, waaronder 2000 Joden. Hij belandde daardoor in Auschwitz. Na een vermeende ontsnappingspoging van een gevangene uit de barak van Kolbe werden tien mannen veroordeeld tot de hongerdood in een bunker. Kolbe bood zich aan als plaatsvervanger voor een vader van twee kinderen (Franz Gajowiczek). De tien mannen werden op 31 juli 1941 ingesloten. Toen op 14 augustus nog steeds vier mannen in leven waren kregen zij een dodelijke injectie met fenol. Kolbe was een van hen. Het imposante beeld lijkt haast tot leven te komen. Hier is duidelijk de hand van een meester zichtbaar. Het werk is dan ook gemaakt door de befaamde Belgische beeldend kunstenaar Constant (Stan) Grooten. Deze man is (onder andere) een befaamd beeldhouwer (er staan diverse beelden van hem verspreid door België, waaronder het beroemde marmeren beeld in Nilde genaamd de Witte Damiaan). De kunstenaar gaf jarenlang les aan de Academie voor Schone Kunsten in Arendonk. Het beeld is een unicum. Er is dus maar een exemplaar van gemaakt. Het is nog in vrij goede staat, met wat sporen van gebruik (wordt indien gewenst gratis in ere hersteld) en restauratie, zie foto’s. Het is aan de achterkant gesigneerd: C. Grooten en gedateerd 1986 en 1998. Het beeld kan niet met de post verstuurd worden. Het kan afgehaald worden (vanzelfsprekend contactloos), eventueel kan het bezorgd worden in de gehele Benelux. Dit is mogelijk na overleg en bijbetaling.

Extra informatie

Gewicht 23,3 kg
Afmetingen 36 × 28 × 100 cm

U heeft het recht uw bestelling tot 14 werkdagen na ontvangst te retourneren. U betaalt dan wel zelf de verzendkosten.

Andere suggesties…