Aanbieding!

Antiek beeld Aloysius van Gonzaga

Betaal de eerste termijn direct via iDEAL. De tweede en derde termijn betaal je binnen 30 en 60 dagen. Zonder rente, zonder BKR-registratie! Klik voor meer informatie. Je moet minimaal 18+ zijn om deze dienst te gebruiken. Als je op tijd betaalt, voorkom je extra kosten en zorg je dat je in de toekomst nogmaals gebruik kunt maken van de diensten van in3.

69,00

Uitverkocht

Categorieën: , Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Beschrijving

Antiek beeld Aloysius van Gonzaga (1568-1591) vervaardigd in de negentiende of twintigste eeuw. Afgebeeld is Aloysius gekleed in een toog en met zijn blik omlaag gericht (volgens de overlevering deed hij dit om te vermijden de blikken te kruisen van vrouwen). In zijn armen heeft hij een groot kruisbeeld en naast hem ligt een doodshoofd met kroon. Het zeldzame gipsen beeld is nog in goede staat, puntgaaf. Aloysius was de oudste zoon en erfgenaam van de hertog van Castiglione. Zijn vader bereidde hem voor om hem op te volgen maar Aloysius zag dit niet zitten. Hij walgde van mensen die zogenaamd opkwamen voor Christus en er ondertussen een of meerdere maîtresses op nahielden. Hij keek door de mooie aankleding en rijke façades,  het gekonkel en geroddel, de vleierijen en pluimstrijkerijen heen; proefde bij velen de opgeschroefde onechtheid en trok zich van dit alles zoveel mogelijk terug. Vanaf zijn twaalfde (!) jaar begon hij als een kloosterling te leven. Aloysius trad in bij de jezuïeten te Rome op 25 november 1585. Hij was op dat moment ruim zeventien jaar oud. Toen Italië in 1591 werd getroffen door de pest ging hij uit bedelen om aalmoezen in te zamelen voor de pestlijders. Stuitte hij op straat op een stervende patiënt, dan droeg hij hem in zijn armen naar een hospitaaltje, waste de zieke, gaf hem te eten en deed alles wat nodig was. Aloysius’ overste droeg hem op alleen naar het hospitaaltje te gaan van Maria van Altijddurende Bijstand. Daar werden namelijk geen pestlijders of andere gevallen van besmettelijke ziekten heengebracht. Aloysius gehoorzaamde. Maar de eerste de beste patiënt die hij er verzorgde, bleek achteraf wel degelijk besmet te zijn. Op 3 maart 1591 bleef de jonge jezuïet met hoge koorts in bed. Uiteindelijk kwam hij er wel weer bovenop, maar hij was intussen zo verzwakt dat hij tenslotte toch bezweek aan de gevolgen ervan. In de late avond van 21 juni 1591 blies hij zijn laatste adem uit; drieëntwintig jaar oud. Hij is de beschermheilige van van de jeugd, studerende jeugd en van studenten. Zijn hulp werd / wordt ingeroepen tegen oogkwalen en de pest. Ook is hij de patroon van de beroepskeuze.

Extra informatie

Gewicht 1,430 kg
Afmetingen 13,2 × 11,5 × 41 cm

U heeft het recht uw bestelling tot 14 werkdagen na ontvangst te retourneren. U betaalt dan wel zelf de verzendkosten.

Andere suggesties…